ילדי כפר בתיה רוקדים ב1948
כשנתיים לאחר הקמת כפר הנוער "מוסד עלייה" הורגש הצורך להקים כפר נוער נוסף לילדים ובני נוער דתיים שעלו ארצה כפליטים מאירופה. כנציגה הישראלית של "הסתדרות נשי מזרחי" באמריקה החלה בתיה גוטספלד לחפש שטח אדמה שיתאים לכפר הנוער הגדול. תחילה הוצעו לה מטעם הקרן הקיימת לישראל (קק"ל) עשרים דונמים של אדמה עבור הכפר, אך גוטספלד, שחזתה כפר שבו יתחנכו מאות נערים פליטים, התעקשה שקרקע זו אינה גדולה מספיק לצורך החזון.
גוטספלד גייסה את הרב אריה ליב גלמן, לשעבר סגן נשיא הסתדרות המזרחי בארצות הברית, ואת הרב מאיר בר אילן, שכיהן אז בתפקיד יושב ראש הקק"ל, על מנת שישכנעו את קק"ל להקצות לכפר שטח אדמה גדול יותר. לבסוף נמצא שטח נרחב ליד רעננה, שהועבר לטובת "הסתדרות נשי מזרחי" באמריקה לצורך הקמת כפר הנוער החדש.
כפר בתיה ינואר 1955 אוסף מקסים סלומון, ארכיון צהל
האדריכל שנבחר לתכנן את הקמת כפר הנוער ברעננה היה מאיר בן אורי, שנוסף להיותו אדריכל היה גם צייר, במאי, מוזיקאי ומלחין. עם עלייתו ארצה ב-1934 עִברת את שם משפחתו ל"בן אורי" כשמו של בצלאל בן אורי, האמן הראשי שבנה את המשכן.
בן אורי תכנן יישובים ומוסדות רבים בארץ, בעיקר של הציונות הדתית, כמו: שדה אליהו, כפר עציון ומשואות יצחק, ישיבת בני עקיבא כפר הרא"ה, ישיבת כרם ביבנה וכפר הנוער הדתי בכפר חסידים. טבעי היה שבתיה גוטספלד תפנה לאדריכל מיומן כמו בן אורי כדי שיתכנן את כפר הנוער החדש, שעוד לפני תכנונו יועד להיות גולת הכותרת של עשיית "נשי מזרחי באמריקה" בישראל.
בתזכיר לתכנית בניית "כפר הילדים ברעננה" בין האדריכל בן אורי לבין "הסתדרות נשי מזרחי באמריקה" מתוארים תנאי המקום וצרכי המוסד. בתזכיר צוין כי אופיו המיוחד של המוסד המתוכנן עבור 200 ילדים ו-50 עובדים, מדריכים ומורים, הוא שכל בנייניו יהיו בני קומה אחת. תכנון כזה יאפשר התאמה לתנאי השטח, ייצור קשר לטבע ויקנה לכפר אופי חקלאי. גודל השטח הנו 86 דונמים, ולפיכך בשטח זה ייבנה הכפר עצמו והדרכים אליו, ללא חלקות לחקלאות. ובהמשך יירכשו שטחים נוספים בשכנות לצרכי החקלאות.
"שיכון הילדים יהיה מסודר בבניינים מחוברים זה לזה", נכתב בתכנית. "בכל בניין חמישה חדרי שינה לילדים וחדר למדריך. בכל בניין נמצא מועדון, המשמש גם כחדר אוכל לארוחות קלות ומטבח הכנה, כמו כן, בית כנסת, מחסן קטן וחדר רחצה, מחושבים למספר הילדים בבניין. הכניסה לבית מצד הרחוב הראשי והיציאה מן הבית דרך המועדון אל הגינה מאחורי הבית..."
במכתבים נוספים לאדריכל בן אורי הכתובים באנגלית הביעה גוטספלד את התעניינותה בהתקדמות התכנון. במכתבה מיום 20 באוקטובר 1944 מסרה ברכת שנה טובה לאשת האדריכל והתנצלה על כך שלאחרונה חל עיכוב בעבודתם בשל מחלתה, שאילצה אותה לשהות בבית חולים.
ביקורה הראשון של בתיה גוטספלד על האדמה המיועדת לכפר הנוער החדש ברעננה מתואר בעדותו של ישראל פרידמן, שהיה אז נער בן 14. הנער ישראל הגיע מירושלים עם הרב מאיר בר אילן ועם נציג קק"ל לביתה של גוטספלד ברחוב יונה הנביא 27 בתל אביב. הם אספו אותה ברכב ונסעו לרעננה.
"לבסוף הגענו לרעננה ונציג הקק"ל בעצמו לא ידע היכן בדיוק השטח. הוא הוציא מפה וביחד עם הנהג הם חיפשו עד שאיתרו את המקום והוא הצביע עליו עבורה... הייתם צריכים לראות את פניה. מזרח, מערב, צפון, דרום. היא החלה ללכת לאורך השטח, מביטה סביב, והאדמה הייתה סלעית עם עשבים: כלום. אבל היה נוף יפה, ולא רחוק משם ראינו את כל הגגות האדומים של רעננה ואת הדרך הראשית לחיפה. עמדתי עם הרב ברלין באמצע. הוא היה מבוגר, נשען על מקל, והוא אמר לי: 'תביט בה, אני מקנא בה. הלוואי שהיו לי אנשים כמוה'.
"חדוות היצירה שלה... היא עמדה באמצע השטח והחלה לקרוא בשמם של צמחים ותכניות כמו האדריכל הכי גדול, בעלת חזון. היא אמרה: 'כאן, במקום זה, אני לא אקים בתים פשוטים לילדים, אלא ארמונות... הילדים יגיעו ואני אצטרך יותר – הרבה יותר – שטח'. והוא אמר: 'אל תדאגי. את תקבלי כמה שטח שתצטרכי. קודם תבני את מה שאת רואה במחשבתך'. והיא אמרה: 'זה הולך להיות המקום הנפלא ביותר בעולם'".
מתוך הספר (תרגום מאנגלית):Female Leadership in the American Jewish Community: Bessie Gotsfeld and the Mizrachi Women's Organization of America, מאת ביילה ראונד שרגל.
טקס הנחת אבן הפינה לכפר הילדים ברעננה נערך ביום כ"ה בחשוון תש"ו, האחד בנובמבר 1945. כשלושה חודשים קודם לכן נרעש העולם לאחר שארצות הברית הטילה על יפן שתי פצצות אטום – על העיר הירושימה ועל העיר נגסאקי – ובכך נכנעה יפן לבעלות הברית והוכרז סיום מלחמת העולם השנייה.
ביום שבו נערך טקס הנחת אבן הפינה לכפר הילדים בפאתי המושבה רעננה דנו כותרות העיתונים בכך שבית הנבחרים בלונדון דחה את הדיון בשאלת ארץ ישראל. באותו זמן עדיין לא קמה ועדת חקירה לקביעת מספר הפליטים היהודים שנותרו באירופה, ועדיין לא ברור היה כמה מהם ישאפו לעלות לארץ ישראל. כמו כן לא היה ידוע, אם תיפסק ההגבלה על העלייה שהטילו הבריטים במסגרת הספר הלבן השלישי. באי הטקס קיוו והתפללו ששערי הארץ ייפתחו, ומאות אלפי הפליטים שנותרו אחרי המלחמה יעלו ארצה.
טקס הנחת אבן הפינה נערך במעמד נציגים נכבדים: הרב יצחק אייזיק הלוי הרצוג, הרב האשכנזי הראשי לישראל, הרב זאב גולד, ממנהיגי המזרחי, נציג הסוכנות היהודית, נציג מועצת רעננה, הרב הראשי לרעננה, מנהיגי המזרחי באמריקה. כמובן, השתתפו בטקס נציגי "הסתדרות נשי מזרחי" באמריקה ובראשן בתיה גוטספלד שפתחה את הטקס. הוזמנו גם ילדי "מוסד עלייה" בפתח תקווה וקהל רב.
"גבעה עגלגלה ונישאה בלב השרון הזהוב-ירוק", כך מתאר בלשון מליצית כתב "הצופה" את רשמיו מהטקס ומהמקום שבו ייבנה כפר הילדים, במאמר שהתפרסם ביום כ"ח בחשוון תש"ו, 4 בנובמבר 1945.
"משובצת היא בטבעת של ים, יישובים עבריים ובמרחקים מנמנמים הרי השומרון... התכנית משורטטת על מפה גדולה. על פני שלוש מאות דונמים ישתרע הכפר. עד שלוש מאות אזרחים יימצאו בתחומיו. מילדים בני חמש עד נערים ונערות בני שבע-עשרה... היום משורטט הכפר על מפה בלבד. בואו הנה בעוד שנה-שנתיים – חזקה על ארגון זה שיבצע מהר את תכניתו – ותראו את המוסד בכליל תפארתו... כל מי שמכיר את המוסדות המשוכללים בסדר וביופי דק של הסתדרות נשים דתית זו, הלה יודע שהכפר יהיה מופת ברמתו ביישוב העברי כולו".
שי"ן, "הצופה", כ"ח בחשוון תש"ו, 4.11.45.
עולה מאתיופיה בכפר בתיה, 1955, הארכיון הציוני המרכזי
משלחת "נשי מזרחי באמריקה" שביקרה בקיץ 1946 בישראל וסיירה ברחבי הארץ במשך שלושה חודשים התרשמה מהיקף הפעילות ומהנושאים החדשים שעל הפרק. במרכז הפעילות עמדה התכנית לבניית כפר הנוער החדש ברעננה. נוסף לכך עמדו על הפרק נושאים כמו: נטיעת יער על עשרים אלף דונמים של אדמת הקרן הקיימת לישראל בביריה שליד צפת; הוספת קומה שלישית למבנה "בית צעירות מזרחי" בתל אביב; ייסוד "בית צעירות" בצפת; ושינוי בניין "בית שטרוק" בחיפה והפיכתו לבית עולות.
"שיא המפעלים של הסתדרות 'נשי מזרחי באמריקה' יהיה בהקמת כפר הילדים ברעננה", סיפרה הנשיאה בלה גולדשטיין בראיון מיוחד שהתקיים ברדיו ירושלים בספטמבר 1946 ופורסם בעיתון "הצופה". "על שטח אדמה שנרכש במיוחד לשם זה (בחלקו בעזרת קק"ל). התכנית היא ליצור כפר ילדים מושלם לקליטה של מאות ילדים פליטים. תכנית זו היא הגדולה בעבודת הסתדרות זו. הילדים יקבלו חינוך מסורתי מלא והכשרה אינטנסיבית בכל ענפי החקלאות, הגננוּת, הרפת והלול ובמלאכה טכנית, והילדות בכל המקצועות של משק בית, הנהלת מוסדות גדולים וענפי המשק בקבוצות".
תושבי רעננה והאורחים שהגיעו לעיר, שכמה שנים קודם לכן עוד הייתה מושבה חקלאית, גילו סקרנות רבה כלפי כפר הילדים שנבנה בפאתי המושבה במרוצת 1947. אחד האורחים מתאר את רשמי ביקורו באתר הבנייה:
"...משם אני עובר לצפונית-מערבית של המושבה, ולפניי מתגלית תמונה נהדרת. כאן מוקם כפר גדול הנקרא כפר הנער הדתי, מיסודן של 'נשי המזרחי באמריקה'. הפטרונית למפעל היא העסקנית הידועה מרת בתיה גוטספלד, העובדת ללא לאות בהקמת מוסדות חינוכיים בשביל הנוער. כאן נבנה כפר גדול שיכיל עשרות בתים וישמש מקום קליטה למאות בני הנוער. העבודה מתנהלת על ידי 'הבונה', המשרד הקבלני של הפועל המזרחי, בזריזות גדולה. על הפועלים המלאכה לגמור בקרוב. ארבעה בתים גדולים כבר מתנוססים לתפארה, ובתכנית עוד עשרות בתים, מהם בתי מגורים, בתי אוכל, בית כנסת, מועדונים, בתי ספר. והכול נבנה ביסודיות גמורה, עם מרתפים לקירור, אינסטלציה חדישה, חורשה ומגרשי משחק. בייחוד, כמובן, יש לציין את תכנית החינוך שתבוצע כאן כולה על טהרת הקודש. כה לחי! עסקניות 'נשי המזרחי'! תבורכנה פעולותיכן אלה וא-לוקי ציון יהא בעזרכן".
כ. אלכסנדרוני, "הצופה", ב' אייר תש"ז, 22.4.47.
לקראת תחילת שנת הלימודים תש"ח הגיעו לכפר הילדים 54 ילדי "משק הילדים במוצא". הם פונו ממוצא בעקבות הסכנה והמתיחות ששררו באותם הימים בקרבת הדרך לירושלים. כאשר החניכים הגיעו לכפר הילדים היו בו רק שני מבנים מוכנים, והנערים הבוגרים סייעו לבנאים בטיוח ובסיוד המבנים האחרים.
כעבור כמה שבועות הגיעו ל"כפר" ילדים ונערים יתומים, שהיו עצורים בקפריסין, לשם הובאו לאחר שנתפסו באניות המעפילים. הכפר נחנך בטקס חגיגי ביום ז' בחשוון תש"ח, 21 באוקטובר 1947.
"ילדי קפריסין, דיירי צריפי-פחם מלוהטים ואוהלי בד מנוקבים", נכתב באותו יום בעיתון "הצופה", "מסתכלים בפעם האלף ומאה בבתי האבן היפים, הנקיים-מצוחצחים, ובנות-שחוק מאושרות רוקדות בעיניהם. ילדי-תימן, בני גלות אפלה, מתהלכים כחולמים. בני גלויות מרות אחרות, ילדי מחנות-מוות ובונקרים, מביטים לכל העברים ורואים שאין התיל הארור, שחופשיים הם, שבאו לביתם החם... כאן אנו נוגעים כבר באחד מדרכי החינוך של המקום. המנהל, מר אנוך, מדבר על 'חינוך בעקיפין' – בלא פעולות חינוך ישירות של המחנכים, בלא הטפת מוסר תדירה, אלא לחנך על ידי אורח חיים קבוע".
העיתון "דבר" דיווח על הטקס כעבור שלושה שבועות וסיפר כי "מרת בתיה גוטספלד, עסקנית מסורה ורבת פעלים של 'נשי מזרחי בארצות הברית', התרגשה מאוד כשהוכרז שכפר הנוער ייקרא על שמה".
בסתיו 1947 חגג "כפר בתיה" חודש ימים להקמתו, ובארץ ישראל התרחש אירוע משמעותי ביותר בתולדות המדינה. הדבר אירע ב-29 בנובמבר 1947, כאשר עצרת האומות המאוחדות החליטה על "תכנית החלוקה", הקמת שתי מדינות – מדינה יהודית ומדינה ערבית. היישוב היהודי תמך בתכנית וראה בה הכרה של האומות המאוחדות בהקמת מדינת ישראל, אולם ערביי ארץ ישראל דחו את התכנית, וכבר למחרת החלו התקפות של ערבים על נוסעי אוטובוס יהודיים, ונפתחה מלחמת העצמאות.
באותה שנה מלאו לבתיה גוטספלד שישים שנה. חלק מבני משפחתה עלו ארצה, והיא שמרה על קשרים הדוקים עם אחייניה שגרו בישראל. על אף מצבה הבריאותי ועל אף המתיחות בדרכים היא הייתה נוסעת מדי יום ביומו מביתה שבתל אביב לכפר הילדים ברעננה כדי ללוות מקרוב את צעדיו הראשונים של כפר הילדים החדש שנקרא על שמה.
כשם שבתיה גוטספלד דאגה לחזותו החיצונית של כפר הילדים והקפידה לבחור את המרצפות הטובות ביותר ואת צמחי הנוי המתאימים ביותר, כך היא דאגה לתכני החינוך והקפידה לבחור לכפר הילדים ברעננה את הצוות החינוכי הטוב ביותר. לתפקיד מנהל הכפר היא בחרה את חיים צבי אנוך, תלמיד חכם ומורה דגול, שנחשב כאחד ממעצבי החינוך הדתי-לאומי בארץ.
חיים צבי אנוך נולד בגרמניה, למד בבית המדרש למורים שבווירצבורג והיה מורה בגרמניה ובשוויץ. הוא עלה ארצה ב-1934 ולימד בבית ספר "מוריה" בתל אביב ובהמשך בבית המדרש למורים של המזרחי, כיום "מכללת ליפשיץ". אנוך הפך להיות אחד מעמודי התווך של בית המדרש למורים, ולאחר שנים, שבהן חינך מורים כיצד ללמד, פנתה אליו גוטספלד והציעה לו לנהל את כפר הילדים ברעננה.
אנוך קיבל את הצעתה של גוטספלד, עזב את ההוראה האקדמית וחזר אל עבודת השטח על מנת ליישם את משנתו החינוכית. לרעיו שהרימו גבה אמר: "מוכרח אני לבצע, לקיים, להגשים במעשה את מה שאני דורש להלכה זה שנים". ואכן, בהנהגתו הפך "כפר בתיה" מודל לחינוך עבור הנוער הדתי העולה. כפר הילדים היה דגם מופת ליצירת אווירה ביתית לצד משמעת והכנה לחיים. אנוך ניסה ליישם בכפר את הגישה ה"ניאו-אורתודוקסית", זרם אידיאולוגי שהתפתח בקרב יהודי גרמניה, שדגל בחיי "תורה עם דרך ארץ", כלומר שילוב בין חיים על פי תורה והלכה עם החיים המודרניים.
משנתו החינוכית הייתה לעורר בתלמיד סקרנות לדעת. בשיעורים לדוגמה, שקיים בכפר עבור סטודנטים להוראה, היה מוביל את תלמידיו לחוות את החומר הנלמד בשיעור באמצעות שאלות מסקרנות שהם שאלו.. בשיטה זו התלמידים חשו שהם גילו בעצמם את החומר הנלמד.
המנהל חיים צבי אנוך כינה את הגישה החינוכית שלו "חינוך בעקיפין", וכך אמר בהרצאה שכותרתה "דרך אחת בחינוך דתי לגיל הנוער": "החניך, כנפש חיה, מתנגד ללחץ המחנך. ורק אותן פעולות המחנך שאינן מורגשות כלחץ, מקובלות על לב החניך...
"יצר פילוסופי, אפוא, חי וקיים בנוער שלנו, אך: א) הוא נשאר בלתי מודרך וגדל פרא; ב) הוא בוחר לו, בתור אובייקט לפעילותו, רק עניינים שמעבר לסובייקט. אין 'האני' בא לידי שיחה עם עצמו על עצמו. וברור הדבר: רק מתוך הרהור על עצמו (רפלקסיון 'מה אנו', 'מה חיינו' וכו'...) אפשר להגיע לידי הערכת ('הכרה' גרידא אינה מספיקה) ערכים שאינם נמדדים בקנה המידה היומיומי של כדאיות. יש לפתח בצעירים כישרון הרפלקסיון – והמחנך הנבון יימנע, כמובן, מהפרזה ולאו דווקא, או דווקא לא על ידי ה'נושא' 'דת ומצוות'. זהו השלב הראשון בחינוך לדת. ואחר הכשרת הקרקע באופן כזה יש תקווה מבוססת שהחניך יקבל על עצמו עול מצוות".
חיים צבי אנוך, מתוך הרצאה המובאת בספר "עיונים בחינוך ובהוראה" בעריכת שלמה שמידט.
תפיסתו החינוכית של המנהל חיים צבי אנוך, שהייתה מקובלת גם על בתיה גוטספלד, הייתה לחנך את הילדים ב"כפר בתיה" בקבוצות קטנות. בכל בית גרו כ-32 ילדים עם מדריך שקיבל חדר נפרד באותו בית. בבית היו מטבח וחדר אוכל לארוחות בוקר וערב. את ארוחות השבת ואת הארוחה המרכזית ביום אכלו החניכים בחדר האוכל המרכזי.
"אנוך היה מחנך דגול", אומר דניאל ונטורה, שהשתייך לקבוצת החניכים הראשונים שהגיעו ל"כפר בתיה" בסתיו 1947 ישירות מ"משק הילדים במוצא" שפונה. דניאל למד ב"כפר בתיה" מגיל 10 ועד גיל 18. "לאנוך היה חשוב, שהנערים, שהגיעו מהגולה יתומים או עם הורים חסרי מעמד בארץ, יעברו הכנה לחיים בישראל. בעיניו ההכנה הזו כללה עצמאות, סדר והשכלה. הדגש של עליית הנוער היה חינוך חקלאי לקראת חיים בקיבוץ, אולם אנוך הבין שרוב החניכים לא יצאו חקלאים ולא חברי קיבוץ. לפיכך הוא חינך להשכלה ולמלאכה, לעצמאות ולמשמעת עבודה. אם נקבע שעובדים ארבע שעות ביום – אז עבדנו ארבע שעות ביום.
"אחד החידושים הגדולים שלו היה בדרך בחירת המדריכים לכפר. הוא הגיע למסקנה שהמדריכים שנשלחים מעליית הנוער לא מספיק טובים עבורו, ולכן פיטר אותם ובמקומם בחר מדריכים מבין תלמידי הכיתות הגבוהות ב'כפר בתיה'. באותן שנים עדיין לא היה בארץ חוק חינוך חובה, והלימוד בתיכון עלה כסף. חיים צבי אנוך לקח את התלמידים הטובים והפך אותם למדריכי השכבות הצעירות, ובתמורה הם זכו לסיים 12 שנות לימוד עם תעודת בגרות".
החיים בכפר היו מושתתים על בחירות דמוקרטיות לוועד ילדים. לראש הוועד נבחר אחד הילדים כ"נשיא" הכפר. "אני נבחרתי להיות הגזבר של הכפר", מספר דניאל. "אנוך אמר לנו: 'אתם תבחרו ועד, ואני אתן לוועד את כל סכום הכסף שנחסוך מההוצאות הרגילות על תיקון רהיטים וזכוכיות'. הוא הנהיג כלל: כל מי ששובר רהיט או חלון – ישלם את הנזק מכספו. מי שאין לו – יעבוד בשווי הכסף. כתוצאה מכך הוא הצליח לגרום לכך שהשחתת הרכוש הייתה מינימאלית, אם בכלל. כל הכסף שנחסך נמסר לי כגזבר. בכסף הזה הזמנו סרטים מתל אביב וערכנו טיולים. הייתה ועדת תרבות פעילה שזכתה בשיטה זו בתקציב יפה. אם במוסדות חינוך אחרים הוצאות רבות היו מוקצבות לתיקון רכוש שהושחת (בהמשך עבדתי כמורה במוסד מסוים ויכולתי להשוות זאת), ב'כפר בתיה' נחסך כסף רב, שנוצל לצרכי תרבות, ובמקביל, הנערים למדו לשמור על רכוש".
פרופ' יעקב קליין למד בנעוריו בכפר בתיה. הוא נולד בעיר סרווש שבהונגריה בשנת 1934, התייתם מאביו, שנספה בשואה. הוא עלה ארצה עם אמו ועם אחיו ב-1946 במסגרת קבוצת נוער ציונית של בני עקיבא באניית המעפילים "כנסת ישראל". נוסעי האנייה נתפסו על ידי הבריטים וגורשו לקפריסין. פרופ' קליין עלה ארצה כעבור תשעה חודשים ב-1947, בהיותו בן 13, ונשלח להיות חניך ב"כפר בתיה".
"אחד הזיכרונות הבולטים שלי מ'כפר בתיה' הוא ההשכמה וההתעמלות בכל בוקר לקול המוזיקה הקלאסית שבקעה מן הרמקול המרכזי", אומר פרופ' קליין. "לחוויה זו זכינו הודות ליוזמתו של חיים ציגלר, המורה הנפלא שלנו להיסטוריה, שהיה גם מוזיקלי ואיש תרבות למופת. שני מורים צעירים אחרים הזכורים לי לטובה היו מן התלמידים המובחרים של "סמינר המזרחי למורים", שגויסו לדאבוננו לצבא בתקופת מלחמת השחרור. אחד מהם, מנחם כהן, לימד אותי תלמוד בבית הספר העממי, וכל שיעור שלו היה מרתק כמו סיפור בלשי. גם הוא, כדוגמת אנוך, הפך את השיעורים לתלמוד לאמצעי ללימוד חשיבה הגיונית מעמיקה. המורה השני שאני זוכר לטובה היה יונה פרנקל ז"ל, ששימש אחר לימודיו כפרופסור לתלמוד באוניברסיטה העברית".
לאחר שירותו הצבאי בחיל המודיעין למד פרופ' קליין באוניברסיטת בר אילן ובאוניברסיטת פנסילבניה, פילדלפיה. עם שובו ארצה שימש כפרופסור לאשורולוגיה ותנ"ך באוניברסיטת בר אילן, עד לצאתו לגמלאות כפרופסור אמריטוס. מאז 2005 הוא גם חבר האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים.
בעיני פרופ' קליין סיפור ההצלחה האמתי של החינוך ב"כפר בתיה" הוא דווקא אחיו הצעיר, יצחק, שעבר יחד אתו את השואה ולאחר עלייתו התחנך אף הוא ב"כפר בתיה". יצחק הגיע ל"כפר בתיה" בגיל עשר, אך בשל תלאות השואה עוד לא זכה ללמוד לימודים סדירים בבית ספר כלשהו ובקושי ידע קרוא וכתוב. למזלו, גורלו שפר עליו, והמחזור שלו כבר הורשה ללמוד בתיכון עיוני רגיל לקראת בחינות הבגרות. הודות למטען החינוכי הזה הוא הצליח לסיים את לימודיו לקראת הדוקטורט בארצות הברית בתחום הביולוגיה והאגרונומיה. לאחר לימודיו עשה ד"ר יצחק קליין קריירה מרשימה כחוקר עצי פרי ושיטות השקיה במכון וולקני לחקר החקלאות, ובכך תרם תרומה נכבדה לשגשוגה וליוקרתה של מדינת ישראל.
מתוך ראיון עם פרופ' יעקב קליין, תלמיד ב"כפר בתיה" בין השנים 1954-1947.
בתיה גוטספלד וחיים צבי אנוך היו שותפים לתפיסה, שילדים פליטים שהתייתמו מהוריהם ונותקו ממשפחותיהם זקוקים למסגרת קטנה ומשפחתית. הילדים שובצו בחדרים על פי גילאים שונים, בדומה לחיי משפחה, וכך נוצרו יחסי "אחים" בין הגדולים לקטנים.
"בכל חצי שנה אנוך חילק את הילדים מחדש בחדרים", אומר דניאל ונטורה, "בשיטה של 'הפרד ומשול'. הוא לא הסכים שהנערים הגדולים יגורו בבניין נפרד וישתוללו. במוסד שבו לימדתי כעבור שנים הילדים הבוגרים גרו ביחד והשתוללו ועשו הכול, רק לא ללמוד. ב"כפר בתיה" הדבר נמנע משום שהפיזור של הילדים בחדרים היה מוחלט. כל חדר היה בנוי כמו משפחה: אח גדול, אח בינוני ואח קטן, ובכל חדר היו ילדים מעדות שונות. כך למדנו להסתדר זה עם זה, והדבר השפיע לכל החיים; בצבא, בעבודה ובכל מקום".
ונטורה מציין מהפכה נוספת שהנהיג אנוך בשיטת חלוקת הבגדים. "בעליית הנוער היה נהוג שבאחד בינואר כל ילד מקבל 'קיטבג' עם בגדים לכל השנה. במוסדות רבים בני הנוער היו מביאים את הבגדים לביתם ומתחלקים בהם עם אחיהם ועם הוריהם. לפעמים נער היה חוזר למוסד ללא בגדים חדשים כלל. הגישה של אנוך הייתה שאין מתנות בחינם; כל חניך בכפר קיבל את בגדיו בהדרגה ועל פי הצורך ולא ישירות ומראש בקיטבג לכל השנה. אנוך חסך את התקציב האישי של כל חניך, והחיסכון הלך לוועדת התרבות. במקביל, הוא הנהיג שנלמד לתקן בגדים.
"מהפכה נוספת שאנוך עשה באומץ רב – ואני מניח שמחנכים בודדים היו מעזים לעשות זאת – הייתה קשורה למחברות ולספרי הלימוד שקיבלנו בתחילת השנה. הוא לא אהב את המילה 'לקבל'. הוא האמין שבעבור כל דבר צריך לעבוד. הוא שם לב שילדים מאבדים מחברות וספרי לימוד ומבקשים חדשים, ולכן יום אחד הודיע לנו: 'מהיום אם אתם מאבדים ציוד לימודים אתם קונים חדש. מי שיש לו משפחה – יביא מהוריו כסף, מי שאין לו משפחה – יעבוד ויזדכה בסכום'. מאז לא ראינו יותר ציוד לימודי זרוק. כל אחד שמר על הציוד שלו כעל בבת עינו. כל אחד ידע שאם יאבד מחברת יצטרך לבקש מהוריו עשרים גרוש או ייאלץ לעבוד במשך שעתיים בשתילת דשא בכפר. באותה תקופה כל עונש היה לעזור בשתילת דשא, ואולי זו הסיבה ש'כפר בתיה' מלא בדשאים..."
חשיבות גדולה ניתנה ב"כפר בתיה" לחינוך לניקיון. "בכפר התחנכו 400-300 ילדים, ולא היה נייר אחד זרוק על הרצפה", מספר ונטורה. "מי שעבר ליד נייר זרוק ולא הרים אותו היה נענש בעבודה נוספת. אם הוא היה אומר שלא ראה את הנייר הזרוק, הדבר היה גרוע עוד יותר. כך הכפר היה מבריק".
החינוך שהעניק אנוך לחניכי הכפר נתן את אותותיו בחייהם למשך שנים רבות לאחר שסיימו את לימודיהם בכפר. "בוגרי הכפר היו מתקבלים לכל מקום עבודה, משום שכולם ידעו לעבוד. כולם ידעו לעמוד בזמנים, היו בעלי משמעת חזקה וידעו להשאיר אחריהם סדר וניקיון. את כל התכונות האלו, שמאפשרות לאדם כניסה לחיים, אנוך לא 'לימד' אותנו אלא 'אימן' אותנו במשך שלוש או ארבע שנים. אנשים אומנו לערכים אלו, והם הוטבעו בגנים שלהם. נקודת התורפה, אולי היחידה, באותן שנים הייתה שחניכי הכפר לא נשארו תמיד דתיים. אנוך העדיף שקודם כול נהיה בני אדם ואחר כך שנהיה דתיים".
מתוקה אלפר (לבית פלדמן), ילידת בודפשט, הגיעה לכפר בתיה ב-1947 בהיותה בת שמונה ושהתה שם עד גיל 18. מתוקה ואחותה התאומה טובה גדלו במשפחה דתית. הסבא שלהן היה החזן של בית הכנסת הגדול בבודפשט. בהיותן בנות ארבע נלקח אביהן למחנות ולא חזר, ואמן גידלה אותן בכוחות עצמה. בסיום המלחמה, לאחר נדודים בין הונגריה למחנה עקורים בגרמניה, עלו שתי האחיות על אניית המעפילים "אקסודוס". האנייה נתפסה על ידי הבריטים והוחזרה לגרמניה, ולאחר מספר חודשים הן עלו ארצה עם קבוצת ילדים. בהגיען לחיפה נאספו על ידי מדריך מ"כפר בתיה" והובאו לכפר.
"היו זמנים קשים אז בארץ, אבל למדנו להתמודד", אומרת מתוקה אלפר. "היינו ללא הורים ובמוסד חינכו אותנו לעצמאות ולבגרות. אמי עלתה ארצה שנה אחרינו והועברה לבית עולים. לאחר שהיא ביססה את עצמה והצליחה לקנות דירה קטנה ברחובות התחלנו אחותי ואני לצאת הביתה לחופשות".
"רכשנו בכפר ערכים רבים: חונכנו לאמת וליושר, לחריצות, לסדר ולניקיון. הקושי בשנים הראשונות היה שלא ידענו עברית ואסור היה לדבר בשפות אחרות. אמנם, יכולתי לדבר בהונגרית עם אחותי התאומה, אבל למנהל אדון אנוך הייתה שיטת חינוך שדגלה בהפרדת אחים, כך שאני גרתי בבית אחד ואחותי בבית אחר. זה לא היה קל, ולאחותי היה קשה אפילו יותר. מטרת השיטה הייתה שנלמד מהר את השפה העברית ושנרכוש מהר חברים. ואכן, מהר מאוד למדנו עברית והשתלבנו בחברה".
ילדי הכפר לא דיברו על השואה ועל מה שעבר עליהם בזמן המלחמה באירופה, לא עם המבוגרים ולא ביניהם. "לא היה מקובל אז לספר סיפורי שואה. בכפר הילדים כולם היו ניצולי שואה, ואף לא אחד ידע מה קרה לשני. בשנים האחרונות, כשאנחנו נפגשים עם חברים מהכפר, כולנו מתפלאים איך לא דיברנו על כך. רק אחרי שנים, לאט לאט, שמענו מה היה ומה עבר כל אחד מאתנו בשואה".
סדר היום ב"כפר בתיה" נפתח בהשכמה בשעה חמש וחצי בבוקר. "היינו חמש בנות בחדר, ולכל אחת הייתה מיטה", מספרת מתוקה אלפר. "היו ארבע מיטות בחדר ומיטה אחת תחתית. היה ארון בגדים בחדר, שבו היה לכל אחת תא אחד. הבגדים היו צריכים להיות מסודרים "כמו חיילים". היה מחסן כללי, משם היינו לוקחים את הבגדים הנקיים לאחר כביסה. בחמש וחצי קמים, ולא חשוב אם זה חורף או קיץ, קמים במהירות בשתי דקות ורצים להתעמלות הבוקר.
"הבנים הלכו להתפלל, והבנות התחילו לנקות את החדרים. לכל בת היה תפקיד שמילאה במשך זמן מסוים. עבודות הניקיון השונות השתנו על פי תכנית קבועה מראש. עד שהבנים סיימו להתפלל הבית היה מבריק ומסודר. לאחר מכן אכלנו ארוחת בוקר, ובשמונה הלכנו לבית ספר או לעבודה. חצי יום עבדנו וחצי יום למדנו. עבדנו במחסן הבגדים, במטבח או בגן הירקות. מי שעבד ברפת היה קם מוקדם יותר. פעם בשבוע במוצאי שבת הוקרן סרט שכולם חיכו לו, ומדי פעם היו ריקודי עם".
מתוקה אלפר, חניכה ב"כפר בתיה", בין השנים 1956-1947.
בהיותה בת 14 הכירה מתוקה את צבי אלפר, אף הוא היה חניך בכפר. בין השניים צמחה אהבה ולימים הם נישאו. "היו הרבה חברויות כאלה, שהובילו להקמת משפחות", מספרת אלפר. "אנוך הביא לכפר מורים ומחנכים מהסמינר, שהיו צעירים מאוד. בשלב מאוחר יותר הקימו על הגבעה בקצה הכפר שיכון למשפחות העובדים והמורים. פתאום התחלנו לראות חיי משפחה. מפליא, איך למדנו לחיות חיי זוגיות, איך להקים משפחה ואיך לחנך ילדים. את הכול עשינו בעשר אצבעות. ארגון 'נשי מזרחי באמריקה' היה עבורנו גלגל הצלה".
בהגיעה לגיל 16 החלה אלפר להדריך ולחנך ב"כפר בתיה" את ילדי כיתה ו'. כפי שכבר הוזכר, הכפר נוהל על ידי ועד, שנבחר על ידי החניכים. הייתה זו מעין דמוקרטיה. מתוקה מספרת: "אני נבחרתי להיות יושבת ראש ועד התלמידים. היה זה תפקיד אחראי, שדרש עבודה רבה. ארגנתי את סידור העבודה של החניכים בענפים השונים, וכן קבעתי את התורנויות לחדרי האוכל ולמטבח. תפקיד חשוב אחר היה לתווך בין החניכים, שביקשו חופשה לשבת, לבין אדון אנוך. כיושבת ראש, הצטרפתי לסגל החינוכי לקבל את פני האורחים שבאו לבקר בכפר. יחד עם חברי הוועד האחרים קיבלתי את פניה של גב' אלינור רוזוולט בהגיעה לבקר בכפר בתיה. 'נשי מזרחי' אמרו בגאווה כי בכפר אין הדרת נשים, וכיושב ראש לוועד נבחרה דווקא תלמידה. שמעתי וחיוך עלה על שפתיי". בסיום לימודיה ב"כפר בתיה" למדה באוניברסיטת בר אילן ספרות ותנ"ך, סיימה תואר שני והייתה מורה לספרות וללשון.
"כשלמדתי באוניברסיטה לא היה מי שיממן את לימודיי, ולכן עבדתי קשה כדי ללמוד. הרבה פעמים נסענו לבקר ב'כפר בתיה' ובמשך השנים לקחנו את הילדים ואחר כך את הנכדים, כדי להראות להם היכן גדלנו. מבחינה אובייקטיבית אני יודעת שהיה קשה מאוד, אבל אין לי זיכרונות קשים, ואני רואה את החיובי ואת העובדה שהתחנכנו לעצמאות, לסדר ולאחריות. המוטו של אנוך היה: 'תמיד לתת ולא לקבל'".